Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodych pacjentów z reguły następuje alergia na wybrane towary spożywcze. Sporo niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny w pełni odstawić wszelkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też obserwować reakcje dziecka wtenczas, gdy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja bądź orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu dobre hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowe towary osobno oraz co kilka dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają dobrych zasad diety oraz nie jedzą mleka bądź towarów zawierających orzechy.